HABERLER
Bir Maden Faciası da Karaman’dan

28.10.2014



Soma’nın üstünden henüz beş ay geçmesine rağmen maden faciaları hızını kesmeden devam ediyor. Madencilik ve inşaat sektörü en fazla can kaybı yaşanan iş kollarının başında geliyor. Denetimsizlik ve ihmalkarlık nedeniyle eksiklikler tamamlanmadan üretime açılan maden ocakları madencilere mezar oluyor. Son olarak Karaman ili Ermenek ilçesinde Has Şekerler Madencilik Ltd.Şti’ne ait linyit kömürü ocağında 28 Ekim 2014 günü galerileri su basması sonucu 18 maden işçisi madende mahsur kalırken 16 işçi de kendi çabaları ile dışarıya çıkabildiler.

Olay öğle saatlerinde meydana gelen olay sırasında işçiler yeraltında yemek yiyorlardı. Öğle yemeklerini yerken bir anda su baskınına maruz kalan 18 madenciden henüz haber yok. Suyun kaynağının madenin yanındaki terk edilmiş galeriler olduğu açıklandı.

Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve İçişleri Bakanı Efkan Ala arama ve kurtarma çalışmaları için bölgeye gitti. Gerekli işlemler ve araştırmalar yapıldıktan sonra bir açıklama yapılacağı belirtildi. Olay sonrası AFAD ekipleri ve Türkiye Taşkömürü Kurumunun tahlisiye ekipleri yardıma geldi. Bu ekiplerin yanı sıra bölge itfaiye ve kurtarma ekipleri de çalışmalara katıldı. Su tahliyesi işlemi sürüyor. Madende bekleyen dalgıçlar ancak belirli miktarda suyun çekilmesi ve balçığın temizlenmesinden sonra arama- kurtarma çalışmalarına katılabileceklerini bildirdiler. Balçık o kadar yoğun ki çalışmaların kısa bir sürede bitirilmesi mümkün gözükmüyor. Yapılan tüm çalışmaları yerinde izleyen ve günlerdir maden başında yakınlarına sağ salim kavuşmayı bekleyen vatandaşlar bir an olsun bölgeden ayrılmıyor. Maalesef seri cinayetlerin normal olarak kabul edilmeye başlandığı ülkemizde 18 işçinin de iş kazası istatistiklerinde yer almasından korkuluyor. Çünkü yaşanan facianın üzerinden 8 gün geçmesine rağmen ölü ya da diri hiçbir işçiye ulaşılamadı.

Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik bir açıklama yaparak bu madene ruhsat verilmemeliydi dedi. Daha önce bu madende sondaj eksiği görüldüğü ve bunun denetim raporuna yazıldığı belirtildi. Buna rağmen madeni işleten şirkete uyarı cezası verilerek bu eksiğin üstü kapatılmış. Emenek’te meydana gelen bu facia torba yasa ile işçilerin elde ettikleri hakların kendilerine verilmediğini gösteriyor. Örneğin maliyeti kısmak için işçilerin yemeklerini madende yemesi, kantinin kapatılması, kanunen yapılması gereken ödemelerin yapılmaması vb. gibi uygulamalar maden işçilerine kendilerine verilen hakların sağlanmadığını göstermektedir. Tüm bunlara karşın madeni işleten şirketin yetkilileri bu faciayı hala “ doğal afet” olarak ilan ediyor.

Soma’daki maden kazasından sonra başlatılan kampanyanın ardından Ermenek faciasının meydana gelmesinden sonra uluslararası camia bir kez daha zaman geçirmeden Maden güvenliği ile ilgili ILO 176 no’lu sözleşmenin onaylanması için çağrı yapıldı. Gerekli işlemler yapılmadığı takdirde bu faciaların sürekli olacağı belirtildi. Türkiye, işçi ölümlerinde Avrupa’dan sonra dünya çapında da gün geçtikçe ilk sıralara doğru tırmanıyor. İstatistikler her yıl daha fazla işçinin hayatını kaybettiğini gösteriyor. Tüm bunlara rağmen İş Güvenliği Yasasının 2015 yılına bırakılması konuya yetkililerin “bakış açısını” ortaya koyuyor.

     
Site içi arama:

Türkiye'den Haberler



Adres: Küçük Çamlıca Mah. Üçpınarlar Cad. No:83 RIZA KUAS Genel Merkez Binası 34696 Üsküdar İSTANBUL
Tel: (0216) 339 04 00 (Pbx) Fax: (0216) 339 23 13
E-Posta: lastik-is@lastik-is.org.tr



Her Hakkı Saklıdır. Copyright www.lastik-is.org.tr