HABERLER
Genel Sağlık Kanunu 2007'de Yürürlüğe Girecek

20.06.2006



Cumhurbaşkanı tarafından veto edilen tartışmalı “Sosyal Güvenlik Kanunu ve Genel Sağlık Kanunu” resmi gazetede yayımlandı. Yasa, 1 Ocak 2007’de yürürlüğe girecek. Yeni yasaya göre;
* 1 Ocak 2007’den sonra sigortalı olan kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurmuş olmaları ve en az 9 bin gün prim ödemiş olmaları şartıyla yaşlılık aylığından yararlanabilecekler.
* Emeklilik yaşı 2036’dan itibaren kademeli olarak artırılarak, 2048’de kadın ve erkek için eşitlenerek 65 olacak.
* Yüksek öğrenim görmüş 25 yaşından büyük kız çocukları, kendisine bakmakla yükümlü kişinin sağlık sigortasından yararlanamayacak.
* Kişiler adına prim ödensin veya ödenmesin 18 yaşına kadar sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanabilecek.
* Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, çocuğun yaşaması şartıyla doğumdan sonraki 6 ay süresince her ay, doğum tarihinde geçerli asgari ücretin üçte biri oranında emzirme yardımı yapılacak.
* Çocuğu olmayan kişinin 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması halinde, 2 kez tüp bebek tedavi masrafları karşılanacak.

'Sosyal Güvenlik Yasası' Anayasa Mahkemesi'nde

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, “sosyal devlet ilkesine aykırı” olduğu gerekçesiyle 15 maddesini veto ettiği, ancak TBMM’de ikinci kez aynen kabul edilmesi nedeniyle onaylamak zorunda kaldığı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nda yapılması gereken değişiklikler için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

“Mezarda Emeklilik” olarak nitelendirilen yasanın 9 maddesiyle geçici bazı maddelerinin bazı hükümlerinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açıldı. Cumhurbaşkanı Sezer, yasanın “tanımlar”ı içeren 3. maddesi ile “Yaşlılık sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları” başlıklı, 1 Ocak 2007’de sonra sigortalı kapsamına girenlere, kadın için 58 erkek için 60 yaşını doldurmuş olmaları ve en az 9 bin gün malülluk, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş bulunmaları koşuluyla aylık bağlanacağının öngörüldüğü 28. maddesinin bazı fıkra ve hükümlerinin iptali istedi.

Sezer, yasanın yaşlılık hesaplanmasına ilişkin 29., “yaşlılık toptan ödemesi ve ihya” başlıklı 31., fiili hizmet süresi zammını içeren 40., bazı kamu görevlilerinin prime esas kazançları ve prime esas kazanç üst sınırını belirleyen 46., maddelerinin bazı hükümlerini de anayasaya aykırı olarak değerlendirdi. Sezer, yasanın “gelir ve aylıkların düzeltilmesi, yükseltilmesi, ödenmesi ve yoklama işlemleri” başlıklı 55., “finansmanı sağlanan sağlık hizmetleri ve süresi” başlıklı 63. ile prime esas kazançların düzenlendiği 80. maddelerinin bazı fıkra ve hükümlerinin anayasaya aykırı olduğunu belirtti.

 

     
Site içi arama:

Türkiye'den Haberler



Adres: Küçük Çamlıca Mah. Üçpınarlar Cad. No:83 RIZA KUAS Genel Merkez Binası 34696 Üsküdar İSTANBUL
Tel: (0216) 339 04 00 (Pbx) Fax: (0216) 339 23 13
E-Posta: lastik-is@lastik-is.org.tr



Her Hakkı Saklıdır. Copyright www.lastik-is.org.tr