HABERLER
2019 YILI ''İŞ CİNAYETLERİ'' RAPORU

21.01.2020



Sorumluluk bilincinin, eğitimin, uzmanların talimatlarının, denetimlerin ve vicdanın olmadığı her yerde iş cinayetleri için zemin her zaman hazırdır.

 

Sigortalı işçinin iş yerinde bulunduğu zamanlarda, işveren tarafından görev ile başka bir yere gönderilip asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda, işveren tarafından yürütülmekte olan iş sebebiyle, emziren kadın işçinin çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere toplu olarak götürülüp getirilmeleri sırasında meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedence veya ruhça arızaya uğratan olay iş kazasıdır.

 

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2019 yılında en az 1736 işçinin iş cinayetleri (iş kazası) sonucu yaşamını yitirdiğini açıkladı. Ölenlerin 115’i kadın, 67’si çocuk işçiydi. 2018’de bu rakam 1923 olmuştu. Son 17 yılda iş cinayetleri sonucu yaşamını yitiren işçilerin sayısı toplamda 24 bini aştı.

 

İSİG tarafından yapılan açıklamada “Bu cinayetlerin nedeni, neoliberal düzenin ucuz ve güvencesiz istihdam politikaları ve sermaye birikim stratejisidir” denildi. Ölen işçilerin yüzde 98’inin sendika üyesi olmadığına dikkat çeken İSİG, “İş cinayetlerinin önlenmesi, sağlıklı ve güvenli çalışmanın önkoşulu, işçi katılımıdır, işçiler ancak sendikalaşarak bunu sağlayabilir” değerlendirmesinde bulundu.

 

İş cinayetlerinin sorumlusu olan patronlar, bürokratlar ve siyasilerin yargılanmadığını, yargılananların ise çoğunlukla günah keçisi haline getirilen iş güvenliği uzmanları olduğunu vurgulayan meclis, “Mahkemeler iş cinayetlerini cezalandırmıyor, failleri 24 taksitli para cezası vererek serbest bırakıyor” ifadelerini kullandı.

Rehberlik hizmetinin, denetimin, hukuki düzenlemelerin yetersiz olması ve yapılmayan risk analizleri neticesinde sadece işçiler değil toplum da tehlike altındadır.

Ne yapılmalı?

  • Sahaya rehberlik
  • Denetim
  • Eksik hukuki düzenlemelerin tamamlanması
  • Devlet kurumlarında İSİG hizmetinin zorunlu hale getirilmesi
  • İSİG hizmetinin otomasyon sistemi üzerinden yürütülmesi
  • İşyeri hijyen ölçümü yapan firmaların denetlenmesi
  • Sağlık tetkiklerini yapan firmaların denetlenmesi
  • Sektör bazlı uzmanlaşan OSGB’lerin kurulması için teşvik edilmesi ve destek olunması
  • Meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte iyileştirme çalışmaları ve eğitim düzenlemesi yapılması gereklidir.

Özellikle sermaye içeren konularda, denetim yapılmazsa emekçi hakkı korunamaz!

 

 

 

 

 

 

 

Tablolar : İSİG Meclisi

     
Site içi arama:

Lastik-İş'ten Haberler



Adres: Küçük Çamlıca Mah. Üçpınarlar Cad. No:83 RIZA KUAS Genel Merkez Binası 34696 Üsküdar İSTANBUL
Tel: (0216) 339 04 00 (Pbx) Fax: (0216) 339 23 13
E-Posta: lastik-is@lastik-is.org.tr



Her Hakkı Saklıdır. Copyright www.lastik-is.org.tr