BASIN
“Dünya Emekçi Kadınlar Günü” 102 Yaşında

8.03.2012

LASTİK-İŞ SENDİKASI GENEL BAŞKANI ABDULLAH KARACAN’IN “8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ” BASIN AÇIKLAMASI

“DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ” 102 YAŞINDA

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadın işçilerin yaşam koşullarını iyileştirmek için 19. yüzyıldan başlayarak dile getirdikleri taleplerin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Kadınların yürüttükleri mücadele zaman içinde cins ayrımcılığına son verme, seçme ve seçilme hakkı, günlük çalışma süreleri, iş koşulları ve ücretlendirme konularında eşitliğin sağlanması yönündeki taleplerle zenginleşerek sürdürülmüştür.

Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu ABD'nin New York kentindeki 40 bin dokuma işçisi 8 Mart 1857’de daha iyi çalışma koşulları istemiyle greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı. Bu gelişmeler sonucu 8 Mart, 1910 yılında “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak ilan edildi. 1975 yılında ise Birleşmiş Milletler tarafından 8 Mart, “Dünya Kadınlar Günü”, olarak kabul edildi. Türkiye’de ilk defa 1920 yılında kutlanan 8 Mart, 1976 yılından günümüze sürekli olarak anılmaktadır.

Ülkemizde ve dünyada kadınlar eşitsiz koşullarda çalıştırılıyor. Yeryüzündeki mülkiyetin sadece %1’ine sahip olan kadınlar, toplam gelirin ise ancak %10’unu kazanıyorlar. Dünyada eğitim alamamış insanların büyük çoğunluğunu yine kadınlar oluşturuyor. Kadınlar bugün ülkemizde de yasal güvencelere rağmen istihdamın ancak beşte birini oluşturmakta ve erkeklere göre %25-50 oranında daha az ücretle çalıştırılmaktadırlar. Türkiye'de milyonlarca kadın okuma-yazma bilmiyor, 100 kadından sadece 2 tanesi yükseköğrenim görüyor.

Ülkemizde çalışan kadına yönelik korumacı yasalar, doğum ve doğum sonrası izin, emzirme izni ve kreş sağlanmasıyla ilgili olarak dar bir çerçevede düzenlenmiştir. Toplam nüfusun yarısını oluşturan kadınlar ücretli çalışanların ancak yüzde 18-20’sine ulaşılabiliyor. Kadınların iş hayatında yaşadıkları zorlukların başında kendilerini kanıtlayabilmek için erkeklere göre daha fazla çalışmak ve özveride bulunmak zorunda olmaları geliyor. Tüm bu eşitsizlikler karşısında kadınların temel istemleri; işe alınmada, ücretlendirme de, terfilerde, işten ayrılmalarda ve her türlü cins ayrımcılığı uygulamalarında kadına yönelik eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasıdır. 8 Mart’ın tarihi de göstermektedir ki, hakların kazanılması kadınların örgütlenerek mücadeleyi devam ettirmesine bağlıdır. Geçtiğimiz yüzyıl boyunca her 8 Mart’ta olduğu gibi, 2012 yılında da bu taleplerin dile getirileceği DÜNYA KADINLAR GÜNÜ, tüm insanlığın daha adil ve eşit bir dünyada yaşamasının sağlanabilmesi için varlığını sürdürecektir.

Lastik-İş Sendikası

Genel Merkez Yönetim Kurulu Adına

Genel Başkan Abdullah KARACAN

     
Site içi arama:

ONURSAL GENEL BAŞKANIMIZ RIZA KUAS

ONURSAL GENEL BAŞKANIMIZ ABDULLAH KARACAN



 
 



Adres: Küçük Çamlıca Mah. Üçpınarlar Cad. No:83 RIZA KUAS Genel Merkez Binası 34696 Üsküdar İSTANBUL
Tel: (0216) 339 04 00 (Pbx) Fax: (0216) 339 23 13
E-Posta: lastik-is@lastik-is.org.tr



Her Hakkı Saklıdır. Copyright www.lastik-is.org.tr